Hyppää pääsisältöön

Tilannekoordinaattori-palvelu Fintraffic Raiteen vastuulle

Yksi Fintrafficin raideliikenteenohjauksen perustehtävistä on varmistaa turvallinen ja sujuva junaliikenne Suomen rautateillä. Tärkeässä roolissa tässä tehtävässä onnistumiseen on pian kolme vuotta täyttävä Tilannekoordinaattori-palvelu, jonka ansiosta rataverkon häiriötilanteet voidaan hoitaa aiempaa nopeammin, turvallisemmin ja tehokkaammin, kun kaikki olennainen tieto kulkee osapuolten välillä selkeästi. Palvelu tuotetaan vuoden 2024 alusta osana Väyläviraston ja Fintraffic Raiteen välistä kumppanuussopimusta. Mitä muutos tarkoittaa käytännössä?

Fintrafficin raideliikenteenohjaus tuottaa Tilannekoordinaattori-palvelua Helsingin ja Tampereen ohjauskeskuksista vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Tilannekoordinaattorin tärkein tehtävä on toimia onnettomuus- ja häiriötilanteissa linkkinä rautatietoimijoiden ja viranomaisten välillä sekä tukea näissä tilanteissa myös liikenteenohjausta. Toinen puoli työtä on huolellinen raportointi, sillä häiriötilanteesta kerättyä tietoa hyödyntämällä voidaan kehittää eri toimijoiden yhteistyötä. Palvelua tuotetaan koko Suomen rataverkon alueella.

"Rautateiden turvalliseen ja sujuvaan liikenteeseen liittyy iso määrä sidosryhmiä niin rautatiealalta kuin sen ulkopuoleltakin. Tilannekoordinaattori on onnettomuus- ja häiriötilanteissa se henkilö, jolla on ajantasainen tilannekuva rautateiden tilanteesta ja sen vaikutuksista eri sidosryhmille. Ensisijainen tavoite on varmistaa eri sidosryhmien turvallisuus häiriötilanteessa ja sen korjauksen aikana sekä palauttaa liikenne normaaliksi mahdollisimman nopeasti", kertoo häiriöiden ja osaamisen hallinnasta vastaava palvelupäällikkö Lauri Ahtiainen Fintrafficin raideliikenteenohjauksesta.

Palvelu kiinteäksi osaksi Fintrafficin raideliikenteenohjauksen operatiivista toimintaa 

Tilannekoordinaattori-palvelu on Väyläviraston tilaama operatiivinen palvelu, joka on toiminut tähän saakka määräaikaisilla sopimuksilla. Vuoden 2024 alusta palvelu siirretään osaksi Fintrafficin raideliikenteenohjauksen ja Väyläviraston välistä kumppanuussopimusta.

"Sopimuksen myötä Tilannekoordinaattori-palvelusta tulee kiinteä osa Fintrafficin raideliikenteenohjauksen toimintaa. Tämä on hieno asia, sillä se kertoo siitä, että palvelun toteutukseen on oltu tyytyväisiä, sille nähdään selkeä tarve ja sen pitkäaikaiseen kehittämiseen halutaan sitoutua. Muutos tuo jatkuvuutta kaikille, jotka työskentelevät palvelun parissa", kertoo Ahtiainen.

Tilannekoordinaattori vähentää epävarmuustekijöitä, sillä sidosryhmille voidaan viestiä tehokkaammin häiriötilanteen kestosta ja liikenteellisistä vaikutuksista. Näin esimerkiksi liikenteenohjaus, viranomaiset, raivauspalvelu ja radan kunnossapidon yksiköt ovat reaaliaikaisesti perillä siitä, kuinka häiriötilanne vaikuttaa heidän toimintaansa, kuinka tilanne ratkaistaan ja millaisella aikataululla. Palvelusta on saatu positiivista palautetta, ja sidosryhmät ovat kokeneet hyödyllisenä sen, että tilannekoordinaattorilta saa häiriötilanteissa tietoa yhden luukun periaatteella.

"Vaikka Tilannekoordinaattori-palvelun tunnettuus on kasvanut hienosti viime vuosina ja palvelu on vakiintunut osaksi rautatiealan toimintaa, on näin uudessa palvelussa aina myös kehitettävää. Olemme pyrkineet reagoimaan sidosryhmiltä tulleisiin kehitysehdotuksiin ripeästi, ja toivomme, että meille ilmoitetaan rohkeasti jatkossakin, jos palvelun suhteen tulee mieleen kehitettävää", jatkaa Ahtiainen.

Jaa