Hyppää pääsisältöön

Miten Fintraffic Mobiili auttaa tavallista työmatkailijaa? Sairaanhoitajana työskentelevä Sanna käyttää sovellusta päivittäin

Ikaalisissa asuvan Sanna Kankarisalo-Kaasalaisen päivittäinen työmatka on lähes 100 kilometrin pituinen yhteen suuntaan. Fintraffic Mobiilin avulla aamun ajokelistä ja liikennetilanteesta saa reaaliaikaista tietoa, ja tarvittaessa matkaan pystyy varaamaan ajoissa lisää aikaa. Ennakoinnin avulla työmatkasta tulee sujuvampi ja turvallisempi.

Sairaanhoitajana työskentelevä Sanna asuu Ikaalisissa, mutta kulkee autolla päivittäin töissä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lähellä Tampereen keskustaa. Työmatkaa kertyy päivittäin yhteen suuntaan jopa noin 100 kilometrin verran. 

Pitkän työmatkan vuoksi Fintraffic Mobiili on Sannalla aktiivisessa käytössä. Fintraffic Mobiili -sovellus tarjoaa tienkäyttäjille mobiililaitteisiin reaaliaikaiset liikennetiedot Suomen maanteiltä ja rautatieliikenteestä. Sovelluksessa on käytössä push-ilmoitukset, joiden avulla käyttäjä saa välittömästi puhelimensa ruudulle tietoa, kun lähialueen liikenteessä sattuu häiriö. Tieliikenteen häiriötiedotteiden ilmoitukset perustuvat paikannukseen, joten palvelu toimii myös tien päällä ollessa.

Sovellus on Sannalla käytössä lähes päivittäin. Eniten hän käyttää sovellusta talviaikaan, jolloin keliolosuhteet voivat olla erityisen haastavia. 

”Koska työmatka on pitkä, katson sovelluksesta etukäteen liikennetilanteen ja ajosään, jotta osaan varautua työmatkaan jo edeltävänä iltana. Silloin voin pohtia, kannattaako töihin lähteä jo hieman aiemmin.”

KUVA: Timo Marttila

Reaaliaikaista tietoa suoraan tieliikennekeskuksista

Sovellus hyödyntää reaaliaikaista avointa dataa, jota tuotetaan muun muassa Fintrafficin liikennekeskuksista. Fintraffic Mobiilista löytyvät tienkäyttäjille esimerkiksi kaikki Suomen kelikamerat, tietyöt, tieliikenteen mittauspisteet, tiedot talvikunnossapidosta sekä sähköautojen latausasemat. Kätevästä karttanäkymästä voi tarkastella juuri itseä eniten kiinnostavia tietoja. Erityisesti kelikamerat ovat Sannan mieleen.

”Tykkään katsoa kelikameroista, miltä ajokeli tienpäällä näyttää. Se on ominaisuus, josta pidän ja jota käytän kaikkein eniten. Kelitiedot näyttävät muun muassa, missä kunnossa tiet ovat ja onko niitä suolattu.”

Fintraffic Mobiili auttaa käyttäjää suunnittelemaan matkansa mahdollisimman sujuvaksi. Tulevaisuudessa sovellusta halutaan kehittää entistä viestinnällisempään suuntaan. Esimerkiksi seuraavan aamun liukkaasta ajokelistä voitaisiin muistuttaa jo edellisenä iltana, jolloin käyttäjä tietää valita kulkuneuvonsa niin, ettei aamulla tule ylimääräisiä mutkia matkaan. Samoin ennakkoon tiedossa olevien tapahtumien vaikutukset liikenteeseen voitaisiin viestiä käyttäjille jo hyvissä ajoin.

”Sovellus on hyvä ja se palvelee minua todella paljon. Siksi se on jokapäiväisessä käytössä. Kesäaikana en tarvitse sitä niin paljoa, kun tiet ovat hyvässä kunnossa, mutta keliolosuhteet kiinnostavat minua.”

KUVA: Timo Marttila

Palautetta ja havaintoja teiden kunnosta

Yhtenä Fintraffic Mobiilin tavoitteena on aktivoida käyttäjiä jakamaan sovellukseen omia palautteitaan ja havaintojaan esimerkiksi liikenteen poikkeamista ja vaaran paikoista, kuten tielle eksyneistä eläimistä, pysähtyneistä ajoneuvoista, huonosta ajokelistä ja muista liikenteen poikkeuksista. Sovellukseen on integroitu Liikenteen asiakaspalvelun Palauteväylä-palvelu, minkä ansiosta käyttäjät voivat lähettää palautetta helposti suoraan sovelluksen kautta. Käyttäjä voi myös seurata sovelluksessa kätevästi oman palautteensa etenemistä. Käyttäjien havainnot näkyvät kartalla 30 minuutin ajan. 

Havaintojen jättäminen on helppoa ja nopeaa: paina sovelluksen keltaista puhekupla-ikonia, valitse havaintotyyppi ja tarkenna tarvittaessa havainnon sijainti. Myös Sanna käyttää arjessaan Fintraffic Mobiilin palautekanavaa.

”Palautekanavaa käytän muun muassa silloin, jos työmatkalla huomaan esimerkiksi auraustarvetta, liukkautta tai sammuneita katuvaloja.”

Tämä kaikki taskussasi 

Tieliikenne 

  • Noin 800 kelikameraa ympäri Suomen 
  • Liikennehäiriötiedotteet push-viesteinä lähialueeltasi 
  • Kaikki sähköautojen latauspisteet ja kaasuautojen tankkausasemat 
  • Ajokelin ja tiesääasemien tiedot, tiesäävaroitukset 
  • Ruuhkapaikat ja liikennemittauspisteet 
  • Ajantasaiset tiedot tietöistä 
  • Tiedot maanteiden talvikunnossapidosta: teiden auraus, hiekoitus ja suolaus

Junaliikenne 

  • Kaikkien Suomen rautatieasemien reaaliaikaiset aikataulutiedot 
  • Junareittien seuranta, tilaa push-viestit vaikkapa työmatkareittisi häiriöistä 
  • Junaliikenteen häiriötiedotteet reaaliajassa 

Palauteväylä 

  • Lähetä palautetta liikenneväylien kunnosta tai ilmoita häiriöistä 
  • Voit seurata sovelluksesta palautteesi käsittelyä 

Fintraffic Mobiili on saatavana iPhone ja Android -puhelimille

iOS 

Android 

 

Kuvat: Timo Marttila

 

Lue lisää: Auta kanssa-autoilijaa mäessä - ilmoita montut maantiessä ja muut havainnot Fintraffic Mobiili -sovelluksen kautta

Lue lisää: Talvi tuli takaisin - miten reittini teistä on pidetty huolta?

Jaa