Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin tieliikennekeskus: Torstaina syytä jäädä etätöihin tai varata autoilijana työmatkaliikenteeseen runsaasti enemmän aikaa

Torstaille 14.12. suunnitellut poliittiset lakot vaikuttavat laajasti julkisen liikenteen toimintaan koko Suomessa. Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa, että maanteillä voi nyt esiintyä jonoutumista etenkin työmatkaliikenteen ruuhka-aikoina, kun ihmiset korvaavat joukkoliikenteen käyttöä yksityisautoilulla.

”Autolla liikkujien kannattaa suosia huomenna erityisesti kimppakyytejä ja mahdollisuuksien mukaan ajoittaa liikkumistaan vilkkaimpien työmatka-aikojen ulkopuolelle, jotta maantieliikenne saadaan sujumaan jouhevasti. Myös etätyökortti on torstaina hyvä ottaa käyttöön, ja välttää muutoinkin turhaa ajamista”, ohjeistaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki.

Auton ratin taakse asettuvan on hyvä muistaa myös talvinen kelivara. Huolehtimalla riittävän pitkistä turvaväleistä sekä ajamalla järkevillä tilannenopeuksilla liikenne saadaan sujumaan myös ruuhkahuippujen aikana turvallisesti.

”Kelivara korostuu etenkin arkipäivän liikenteessä, jossa vaanii uhka rutinoitua ja tuudittautua siihen, että työmatka taittuu aina edellispäivän tapaan. Riittävän pitkillä turvaväleillä varmistamme sen, että meillä on aikaa toimia myös äkillisissä tilanteissa. Samalla mahdollistamme sen, että jonossakin voimme kaikki ajaa mahdollisimman taloudellisesti ilman turhaa haitariliikettä ja jarrutuksia”, jatkaa Tarkki.

Tiesitkö? Oman ajoreitin liikennemäärät, liikennetiedotteet ja ajokelit voi tarkistaa etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta osoitteesta liikennetilanne.fintraffic.fi. Palvelu on saatavissa sovelluskaupoista myös ilmaisena Fintraffic mobiilisovelluksena.

Kolme vinkkiä turvalliseen talviliikenteeseen

Talviaika vaatii autoilijalta malttia, ennakointia ja oman auton hallintaa. Kelivaran lisäksi turvalliseen talviliikenteeseen vaikuttavat myös monet muut ennakoivat toimet.

Vinkit talviseen autoiluun:

1. Unohda igluautoilu ja puhdista koko auto lumesta ja jäästä ennen ajoa. Puhdista autosta erityisen huolella kaikki ikkunat, valot ja vilkut. Muista poistaa lumikerros myös auton katolta, ettei lumet lennä matkan aikana takana tulevan auton tuulilasiin. Mitä paremmin auto on puhdistettu lumesta ja jäästä, sitä paremmin näet ja näyt liikenteessä.

2. Varmista, että osaat käyttää auton valoja oikein. Moni luottaa vahvasti autonsa valoautomatiikkaan ja saattaa siitä syystä ajaa epähuomiossa pelkillä parkki- eli huomiovaloilla myös pimeässä ja huonossa säässä. Vastuu ajovalojen käytöstä on kuljettajan, joten jokaisen ratin taakse asettuvan kannattaa tutustua etukäteen autonsa valojen toimintaan. Hyvä vinkki on kääntää ajovalot talviaikaan mahdollisesta automatiikasta huolimatta ennen liikkeellelähtöä päälle-asentoon, jolloin valot varmasti toimivat. Muista tarkistaa myös valojen ja vilkkujen polttimot säännöllisesti.

3. Suunnittele ajosi ennakkoon ja varustaudu poikkeustilanteisiin. Säätiedotus kannattaa katsoa jo edellisenä iltana, ja tarkistaa myös liikennetiedotteet vielä juuri ennen lähtöä. Talvikeleillä autossa on syytä pitää mukana lumiharja ja -lapio, lämmintä vaatetta tai vilttejä sekä huomio- tai heijastinliivi. Näistä on apua, jos autosi jää yllättäen tien varteen ja joudut odottamaan apua.

Jaa