Skip to main content
Talviliikennettä maantiellä

På julen ger vi oss ut på vägen med eftertänksamhet – förutse och beakta väglaget

I år ska vi ge oss ut i jultrafiken med eftertänksamhet och med beaktande av den rådande coronapandemin. Antalet coronasmittor ökar kraftigt, och det lönar sig att ge sig ut på vägen med beaktande av säkerhetsavstånd – inte bara mellan bilarna, utan också mellan människor vid mellanstopp på långa resor. Fintraffics vägtrafikcentral, Transport- och kommunikationsverket Traficom, Polisstyrelsen, Inrikesministeriets räddningsavdelning, Nödcentralsverket och Trafikskyddet ansvarar för trafikens smidighet i likhet med tidigare år och önskar alla en säker juletid.

Förutseende på vägen

Jullovet är kort för många av oss i år, eftersom julhelgen infaller på ett veckoslut. Samtidigt är jultrafiken huvudsakligen begränsad till några dagar, så var beredd på sporadiska köbildningar.

Enligt prognoserna av Fintraffics vägtrafikcentral börjar den utgående trafiken på huvudvägarna synas 22.12 på eftermiddagen. Allra livligast är den utgående trafiken dock 23.12, varvid rusningstiden är mellan kl. 12 och 18, och pågår ännu längre uppe i norden. På de mest trafikerade vägsträckorna på riksväg 4, 5 och 9 kan det också periodvis förekomma köbildning och lägre körhastighet. På motsvarande sätt kommer returtrafiken att börja synas 26.12 på förmiddagen och fortsätta till kvällen.

”På grund av coronasituationen lönar det sig att ge sig ut på vägen den här julen med eftertänksamhet och med en på förhand uttänkt rutt. Beakta alltså väglaget och reservera också tillräckligt med tid för coronasäkra pauser. Det lönar sig att kontrollera trafikmängden på förhand i Fintraffics Trafikläget-tjänst, där man lätt kan se trafikmängden på den egna rutten och på så sätt kan undvika den värsta rusningstiden”, tipsar Marika Saarenpää, Fintraffics trafikcentralschef.

När man ger sig i väg är det dessutom viktigt att förutse de snabbt föränderliga väglagsförhållandena på vintern. Det är bra att kontrollera aktuell väderinformation och gällande varningar på webbplatsen https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/.

Kontrollera bilens skick och förarens vakenhetstillstånd

Med lite förberedelser kan man undvika många tråkiga överraskningar på vägen. Senast nu bör man kontrollera torkarbladen, spolarvätskan och glödlamporna samt säkerställa däckens skick. Förutom bilen är det värt att kontrollera att den mest erfarna och utvilade föraren sätter sig bakom ratten.

”Se till att alla lampor fungerar och att du känner till hur ljusautomatiken i din bil fungerar. Kontrollera däckens tryck och skick. Se också till att torkarna är i gott skick och att spolarvätskan är frostbeständig”, uppmanar Inkeri Parkkari, ledande sakkunnig vid Traficom.

Polisen övervakar som vanligt jultrafiken i hela landet. Polisens övervakning riktas särskilt på rattfylleri, fortkörning och störande körsätt. Polisen påminner också om vikten av förarens vakenhetstillstånd.

”Under den mörkaste årstiden betonas förarens vakenhetstillstånd i trafiken. Man ska inte köra när man är trött. Tillräcklig nattsömn före resan och en förare som är koncentrerad på körningen är av yttersta vikt för att trafiken ska vara säker på julen”, påminner polisinspektör Heikki Kallio från Polisförvaltningen.

Kom ihåg ordentliga säkerhetsavstånd

Trafikskyddet uppmanar dem som åker ut i jultrafiken att hålla säkerhetsavstånd. Tillräckliga säkerhetsavstånd är särskilt viktiga när väglaget eller sikten är dålig.

”Med ett gott säkerhetsavstånd ser du vad som händer framför dig, behåller möjligheten att förutse situationer och har spelrum om något överraskande händer. Halka förlänger bromssträckan betydligt, så särskilt vid kraftigt slaskväder lönar det sig att förlänga avståndet till den som kör framför en”, säger Toni Vuoristo, planerare vid Trafikskyddet.

Trafikskyddet lyfter också fram vikten av säkerhetsavstånd för trafikens smidighet, som är ett samarbete.

”Även i normalt vinterväder är säkerhetsavstånd till nytta. När avstånden är i skick, rör sig kön mjukt utan ryckningar, och det uppstår ingen s.k. dragspelsrörelse. Den egna verksamheten påverkar alltså andra och tvärtom. Körningen är också mer ekonomisk och föraren kan lugna ner sig i julstämning”, fortsätter Vuoristo.

Gör så här vid olyckor – kom ihåg 112 Suomi-applikationen

Vid en olycka är säkerhetsmyndigheterna beredda att hjälpa till. Repetera nu åtgärder vid en olycka och ladda ner 112 Suomi-appen i din telefon.

”Om du lägger märke till en trafikolycka ska du stanna på ett säkert ställe och slå på fordonets varningsblinker. Ta dig längs vägkanten fram till olycksplatsen och försök förhindra ytterligare skador genom att slå av strömmen i olycksfordonet samt varna den övriga trafiken. Kom också ihåg din egen säkerhet. I mörker ska du göra dig synlig till exempel genom att klä på dig en reflexväst. Placera alltid varningstriangeln tillräckligt långt bort från olycksplatsen och larma hjälp samt hjälp skadade enligt din egen kapacitet. Om professionell hjälp redan har anlänt till olycksplatsen ska du fokusera på en säker omkörning av olycksplatsen, sänka hastigheten tillräckligt och inte ta bilder av olycksplatsen”, säger specialsakkunnig Alpo Nikula från inrikesministeriets räddningsavdelning.

Från Nödcentralsverket påminner man också om användningen av applikationen 112 Suomi för nödnumret.

”Vi påminner bilister om att ladda ner mobilappen 112 Suomi för nödsituationer och problem. I nödsituationer rekommenderar vi att du ringer nödnumret genom appen, eftersom din exakta position då förmedlas till nödcentralen i realtid, och på detta sätt kan hjälp snabbare nå fram till platsen. Genom applikationen kan du dessutom ringa upp Väganvändarens linje som då med hjälp av dina positionsuppgifter snabbt kan förmedla information om behov av vägunderhåll till rätt ställe. Du kan också kontrollera aktuella trafikmeddelanden i appen”, påminner verksamhetschef Juha Suominen från Nödcentralsverket.

Dela