Skip to main content
Alus merellä

Fintraffics sjötrafikledning ansluter sig till CIRM

Fintraffics sjötrafikledning har anslutit sig till CIRM (Comité International Radio-Maritime) som associerad medlem.

CIRM är den viktigaste internationella sammanslutningen för företag som arbetar med marinelektronik och har för närvarande över 100 företag från 30 länder som medlemmar. CIRM syftar till att främja samarbeten mellan organisationer som arbetar med elektroniska system och informationsteknik, och som en icke-statlig organisation har den även observatörsstatus i FN:s internationella sjöfartsorganisation.

Fintraffics sjötrafikledning ansluter sig till CIRM för att bidra till frågor om reglering och efterlevnad via arbetsgrupper och för att skapa möjligheter till nätverkande.

“I och med digitaliseringen av sjöfarten och sjötransporter kommer informationsutbytet mellan landbaserade operatörer och fartyg till sjöss att öka betydligt och bli mer komplext under de kommande åren. Kraven gällande utsläpp och effektivitet sätter press på sektorn att utvecklas inte bara genom reglering, utan också genom konkret användarcentrerad utveckling och samarbete. Inom detta område ger CIRM oss en ny väg att påverka och delta i informationsutbytet. Det gör det möjligt för oss att fokusera på och utveckla säkerheten och smidigheten inom sjöfarten och dess tjänster som rör information och lägesbeskrivningar, i ett nära internationellt samarbete med de olika aktörerna på området”, säger Olli Soininen, programansvarig på Fintraffic VTS.

CIRM är en ideell internationell branschorganisation för sjöfart vars uppgift är att främja tillämpningen av elektronisk teknik för att öka säkerheten till sjöss, samt effektivisera fartygens verksamhet i syfte att underlätta för alla parter som är beroende av elektroniska hjälpmedel för navigering, kommunikation och informationssystem till sjöss. CIRM är sektormedlem i den Internationella teleunionen (ITU-R och ITU-T) och även kontaktmedlem i både Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) och i den Internationella elektrotekniska kommissionen (IEC). CIRM är också observatör hos alla andra relevanta internationella och regionala organisationer, däribland Internationella hydrografiska organisationen (IHO), den Internationella sammanslutningen för stöd till sjöfarten och fyrväsendet (IALA), Internationella sjöfartskammaren (ICS) och US Radiotechnical Commission for Maritime (RTCM).

Dela