Skip to main content

Traffic Management Finlands år 2019: Tydligare strategi för trafikstyrning och smartare trafikekosystem med hjälp av investeringar

Under sitt första verksamhetsår har Traffic Management Finland (TMF) med säker hand skött sina kärnuppgifter inom styrning av sjö-, väg-, järnvägs- och flygtrafik och samtidigt stärkt erbjudandet och användbarheten av de trafikdata som bolaget tillhandahåller. Det viktigaste målet, ett kompromisslöst säkerställande av trafiksäkerheten, har legat i centrum för alla aktiviteter.

Den 6 april offentliggjorde bolaget sin årsberättelse och sitt bokslut för 2019. Centrala axplock från TMF:s år:

  • Tack vare arbetet på sjötrafikcentralerna, som sköter om säkerheten inom sjötrafiken, förhindrades tio möjliga grundstötningar.
  • Inom järnvägstrafikstyrningen betonades bland annat minimering av de störningar som banarbeten medför för tågtrafiken samt utveckling av kommunikation riktad mot tågpassagerare via olika kanaler.
  • Längs Ring I i Kägeludden i Esbo öppnade en ny, närmare 500 meter lång tunnel i juni 2019 och trafiktunnlarna mellan Industrigatan och Lokvägen i Mellersta Böle i Helsingfors öppnade i höstas. Bolagets vägtrafikcentral svarar i fortsättningen för övervakningen och hanteringen av störningar även i dessa tunnlar.
  • Inom flygledning togs i april 2019 i bruk nya standardinflygningsvägar på Helsingfors-Vanda flygplats. Tack vare dessa blir flygningarna i Finlands luftrum kortare och utsläppen minskar med en mängd som motsvarar 25 jordenruntflygningar.
  • Allt fler finländare underlättar sin rörlighet med hjälp av trafikinformation i realtid. Tack vare bolagets applikation Trafikläget kan trafikläget följas i realtid enkelt även via mobilen. Trafikdata utnyttjades av över 100 000 användare per månad enbart via bolagets egna kanaler. Efterfrågan på öppna trafikdata producerade av TMF ökade även i tjänsten Digitraffic, där olika företag och aktörer i genomsnitt gjorde över 14 miljoner gränssnittsanrop per dag.

”En intelligent trafikstyrning baserar sig i stor utsträckning på en lägesbild i realtid. Databaserade tjänster ger möjlighet att kombinera olika trafikformer till rese- och logistikkedjor. Jag tror att vi bara befinner oss i början av denna utveckling. TNF strävar efter att utveckla nya tjänster som gynnar samhället genom att öppna upp data och skapa partnerskap med aktörer inom trafikekosystemet”, säger Pertti Korhonen, verkställande direktör på Traffic Management Finland.

Att förena fyra trafikformer till ett och samma bolag medför nya möjligheter att utveckla tjänster på trafiksystemnivå och den ekonomiska effektiviteten. För att förbättra effektiviteten har vi utnyttjat gemensam upphandling, stödtjänster, IT-infrastruktur och lokaler. På detta sätt kan vi rikta ekonomiska resurser mot att vidareutveckla verksamhetens genomslag och effektivitet.

År 2019 i siffror

Koncernens omsättning uppgick till 221,9 miljoner euro och räkenskapsperiodens resultat före skatt till 20,8 miljoner euro. Beloppet på skatter och avgifter av skattenatur uppgick till totalt 7,1 miljoner euro.

Tjänster för styrning av väg-, sjö- och järnvägstrafik som beställdes av Trafikledsverket utgjorde största delen av omsättningen. Värdet på försäljningen av dessa tjänster var 141 miljoner euro. Flygtrafiktjänster såldes till flygbolag för 59,0 miljoner euro och till Finavia för 16,2 miljoner euro. 

Hos Traffic Management Finland arbetar sammanlagt 1 103 personer på 29 orter i Finland.

 

Dela