Skip to main content
Jonoutuvaa tieliikennettä Etelä-Suomen valtaväylältä helmikuussa.

Sportloven börjar! Hur förbereda sig för trafiken?

fredagen den 15 februari startar sportlovssäsongen när lovet inleds för skolorna i södra Finland. I vägtrafiken innebär det att de kommande helgerna är livligare än vanligt. På järnvägarna fylls tågen av resande semesterfirare. 

Sportlovstrafiken kommer igång fredagen den 15 februari när lovet inleds för skolorna i södra Finland. I den utgående trafiken kan trafikvolymerna öka på utfartsvägarna från Helsingfors och på riksväg 4 och 5 ända till Jyväskylä och S:t Michel så pass att hastigheterna på vägarna sjunker något.

Livligast är trafiken från söder mot norr. På fredagen infaller rustningstoppen på riksväg 4 mellan Helsingfors och Heinola kl. 15–17, på riksväg 4 och 5 norr om Heinola och Jyväskylä kl. 16–17 och norr om Varkaus kl. 17–18.

- Den utgående trafiken i anslutning till sportlovsveckan i södra Finland koncentreras till fredagen. Trafiken börjar öka redan efter kl. 12. Även på lördagen är trafiken livligare jämfört med en normal vinterlördag. De livligaste timmarna i trafiken infaller under förmiddagen, eftersom den utgående trafiken är betydande genast på morgonen och avtar först under den tidiga kvällen. Det kan hända att hastigheterna sjunker ställvis till exempel på de vägar som leder ut från Helsingfors, berättar Mika Jaatinen från ITM Finland. Det rådande väglaget och eventuella olyckor påverkar alltid trafikläget, fortsätter Jaatinen.

På lördagen är trafiken livligare än vanligt på riksväg 4, från Helsingfors ända till Kemi och på riksväg 5 från Heinola till Varkaus. På söndagen väntas trafiken vara livligare än en vanlig vintersöndag på riksväg 4 mellan Helsingfors och Jyväskylä samt på riksväg 5 mellan Heinola och Varkaus. Trafikvolymerna kommer dock att vara betydligt lägre än på fredagen och lördagen.

Skiftbyte följande helg: Lördagen den livligaste dagen i trafiken

När sydfinländarna återvänder från sportlovet börjar lovet för skolorna i Mellersta Finland.

Fredagen den 22 februari kommer trafiken både söderut och norrut att vara klart livligare jämfört med en vanlig fredag på riksväg 4 mellan Heinola och Kemi och på riksväg 5 mellan Heinola och Varkaus.

Lördagen den 23 februari väntas det bli mer trafik än normalt på följande huvudvägar:

  • Heinola – Kemi (riksväg 4), särskilt mellan Jyväskylä och Kemi, och
  • S:t Michel – Varkaus (riksväg 5), både söderut och norrut, och
  • S:t Michel – Heinola – Helsingfors (riksväg 3, 4 och 5) söderut.

På lördagen är trafikvolymen på avsnittet Kemi – Heinola större jämfört med fredagen. Trafiken ökar från och med eftermiddagen, i norr redan på morgonen, och fortsätter livlig till sent på eftermiddagen.

Söndagen den 24 februari är också en livlig dag i trafiken söderut. Norr om Jyväskylä väntas trafikvolymerna bli lägre än på lördagen, men längre söderut är söndagen den livligaste dagen i helgtrafiken. Trafiktopparna infaller under eftermiddagen och den tidiga kvällen, men trafiken blir livligare redan mitt på dagen.

Under den andra sportlovshelgen återvänder sportlovsfirarna till mellersta Finland och sportlovet börjar för skolorna i norra Finland. Under den sista sportlovshelgen, den 8–10 mars, är trafiken livlig i norr särskilt på avsnittet Uleåborg – Kemi – Rovaniemi (riksväg 4) och på avsnittet Uleåborg – Kuusamo (riksväg 20).

Styrning av järnvägstrafiken 24/7

Finrail Oy:s styrning av järnvägstrafiken ansvarar för en trygg och exakt tågtrafik också under helgdagar, dygnet runt.

Trafikidkaren informerar separat om eventuella undantag i passagerartrafiken. Närmare information om dessa finns på vr.fi.

Omväxlande väder och vindbyar utlovas

Helgen före sportlovsveckan börjar med milt väder enligt Meteorologiska institutets prognos av den 14 februari. På fredagen är dagstemperaturen på många håll över noll och till största delen råder uppehållsväder. På lördagen breder snöfall eller snöblandat regn ut sig i norra delen av landet, vilket försvårar körtrafiken. Den byiga vinden är kraftig i landområdena. Det milda vädret fortsätter emellertid och köldgrader blir det närmast i Norra Lappland. På söndagen väjer snöfallen i norra delen österut och kallare väder strömmar in i hela landet. Den byiga vinden är fortsatt kraftig i landområdena och snöfall kan försvåra väglaget i norr. 

Sportlovsvecka 8 har omväxlande väder med ställvis regn eller snö. I södra och mellersta delen är temperaturen tidvis över noll. Främst i Lappland går temperaturen under noll.

Under helgen är temperaturen mellan 0 och 7 grader i landets södra och mellersta del. Nästa vecka temperaturen som högst ett par grader över noll och som lägst 10‒15 grader på minus.

I norra delen av landet är temperaturerna i huvudsak mellan-5 och-15 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland är tidvis högre.

Före en avfärd är det bra att kontrollera gällande varningar på adressen https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/varningar

Var fördragsam i trafiken: Kom ihåg säkerhetsavstånden, pauserna och situationskänslan

Polisen övervakar sportlovstrafiken särskilt på huvudvägnätet. Övervakningen av körstilen, hastigheterna och rattfylleri koncentreras till riskfyllda ställen där trafiken är livlig.

- Vid dåligt väglag är det skäl att hålla tillräckligt låga hastigheter och långa säkerhetsavstånd, understryker polisinspektör Timo Ajaste från Polisstyrelsen. I krävande körförhållanden, som när man kör på en sörjig väg i mörker, är det bäst att undvika omkörningar överhuvudtaget, konstaterar Ajaste.

- Under den kommande sportlovshelgen är vägtrafiken livligare än under en vanlig vinterhelg, och därför är det bra att åka utan en alltför strikt tidtabell. Ju längre färd, desto viktigare är det med pauserna, påminner Jussi Pohjonen, ledande sakkunnig på Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Packa smart! 

Trafikskyddet påminner om att man förutom färden även bör reservera tillräckligt med tid för packandet. Särskilt på sportlovsresor har man i allmänhet mer bagage än vanligt, och skidor, snowboards och annan utrustning upptar mycket plats. Att packa bra är viktigt för en bekväm och säker resa.

- Bakluckan eller ett annat bagageutrymme är den säkraste platsen för resgods. Löst gods i passagerarutrymmet kan slungas vart som helst och orsaka skador enbart vid en inbromsning. I händelse av en olycka är krafterna i allmänhet ännu större. Det är bra att stuva bagaget så att de tyngsta sakerna kommer längst ner och säkras med spännband eller lastnät i bagageutrymmet. Utrustning som ska transporteras i en skidbox ska också surras fast, betonar utbildningshandledare Toni Vuoristo från Trafikskyddet.   

Ingen information om läget i trafiken? Var kan jag ge feedback? 

Genom att läsa information på nätet i förväg får du ett bra grepp om trafikläget. Hurdant skick är vägen i? Hur ser väglaget ut? Du kan kontrollera dessa och många andra frågor före avfärden i tjänsten Trafikläget, som tillhandahålls av Traffic Management Finland. Tjänsten visar bland annat meddelanden om störningar, väderkameror och realtidsuppgifter om vinterunderhållet på landsvägarna.

Dessutom innehåller tjänsten stationsvis information om tidtabeller och punktligheten inom tågtrafiken.

Tjänsten Trafikläget finns på: https://liikennetilanne.tmfg.fi

Till Vägtrafikantlinjen (0200 2100) kan man anmäla akuta problem i skicket på landsvägarna (inte gatunätet). ITM Finlands Vägtrafikcentral förmedlar anmälningarna till entreprenörerna. Vägtrafikantlinjen ingår också i 112 Suomi-appen.

Responskanalen: En kartbaserad tjänst där man kan ge respons, ställa frågor, ge förbättringsförslag och anmäla ärenden som gäller landsvägar, järnvägar och farleder. I tjänsten kan man lokalisera ett problem på kartan och följa upp handläggningen av responsen.

Traffic Management Finland, polisen, Meteorologiska institutet, Traficom och Trafikskyddet önskar er en trygg resa i sportlovstrafiken och strålande skidföre!

Mer information

Trafiken i huvudstadsregionen:

  • ITM Finland, Helsingfors vägtrafikcentral, tfn. 020 637 3328
  • Twitter: @liikennePKS
  • Twitter: @liikennetilanne

Trafiken i övriga Finland:

  • ITM Finland, Tammerfors vägtrafikcentral, tfn 020 637 3330

Polisen:

  • polisinspektör Timo Ajaste, tfn 0295 481 755

Meteorologiska institutet:

Trafikskyddet:

  • utbildningshandledare Toni Vuoristo, Trafikskyddet, 020 7282 349
     

Traficom:
 

  • ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, tfn 029 5345 310(Pohjonen är ute på vägarna när sportlovsveckorna avlöser varandra fredagen den 22 februari kl. 12–18)
  • Twitter: @JussiPohjonen

Dela