Skip to main content

Coronaviruset har fortfarande betydande påverkan på trafikmängderna

Uppdaterad 23.4.2020 

De första tecknen på att trafiken blir livligare är synliga. Mängden vägtrafik har sakta ökat de senaste dagarna. Också inom flygtrafiken har antalet överflygningar som använder sig av Finlands luftrum ökat något på grund av en ökning av flygen från Kina till Europa. 

I sin helhet är trafikmängderna fortfarande ovanligt låga såväl på marken, som på havet och i luften. Myndigheternas anvisningar och rekommendationer för att förebygga spridningen av coronaviruset påverkar fortfarande i stor utsträckning hur finländarna rör på sig i alla trafikformer. Finland begränsade gränstrafiken från och med torsdagen 19.3.

Mängden vägtrafik ökar – fortfarande långt ifrån normala siffror

Vägtrafiken har i början av vecka 17 börjat relativt lugnt. I förhållande till tidigare veckor är en regional ökning av trafikmängderna i alla fall synlig.

Jämfört med medeltalet för vardagarna vecka 10 hade till exempel Nyland den 22.4 en trafikmängd som var 24 procent lägre, medan motsvarande siffra den 7.4 fortfarande var 33 procent.  Också på andra ställen i Finland har trafikens helhetsmängder ökat regionalt, fastän trafiken onsdagen den 22.4 har varit åtminstone 19 procent mindre än vanligt.

Onsdagen 22.4 landsvägstrafikens regionala trafikmängder, mätt med LAM-poäng (automatisk trafikmätning)

  • Nyland: -24,2 %
  • Egentliga Finland: -21,0 %
  • Sydöstra Finland: -26,4 %
  • Birkaland: -20,9 %
  • Norra Savolax: -19,0 %
  • Mellersta Finland: -21,3 %
  • Södra Österbotten: -19,0 %
  • Norra Österbotten: -25,8 %
  • Lappland: -30,1 %

På järnvägarna syns verkningarna mest i fjärrtrafiken

Coronasituationen och dess verkningar syns tydligt också på järnvägarna, särskilt i fjärrtågstrafiken. Passagerartågtrafiken till Ryssland har upphört helt och all nattågstrafik har avbrutits. Dessutom har VR meddelat om särskilda reduceringsåtgärder som gäller fram till 24.5.2020.

Vecka 16 minskade fjärrtågtrafiken märkbart. Mängden fjärrtågstrafik var 23,0 procent mindre än vid motsvarande tidpunkt år 2019 och nästan 18 procent mindre än vecka 15.

Mängden närtågstrafik har hållit sig på nästan samma nivå som tidigare. Jämfört med föregående vecka hade trafiken minskat med 1,8 procent, och jämfört med fjolåret hade den ökat med 0,7 procent.

Mängden godstrafik ökade från tidigare vecka med 3,0 procent och från fjolåret med 1,1 procent.

Resebegränsningarnas verkningar syns fortfarande i flygtrafiken

I flygtrafiken minskade antalet landningar och starter i Finland dramatiskt mot slutet av mars. I Finland är antalet flyg cirka 90 procent mindre än under motsvarande tidpunkt i fjol (www.eurocontrol.int). Under den tid som begränsningarna gäller, koncentreras den internationella flygtrafiken till Helsingfors-Vanda, Åbo och Mariehamn.

Flygen från Kina till Europa har sakta börjat öka. Ökningen syns också i antalet överflygningar som går via Finlands luftrum. Vad andra trafikströmmar beträffar, har antalet flyg de senaste veckorna hållit sig på en rätt jämn nivå. Antagligen beror flygens tillväxtprocent till en början väldigt långt på efterfrågan på frakt och på resebegränsningarna.

Sjötrafiken siktar på en fungerande fraktfart

På havet har passagerartrafiken praktiskt taget slutat den 11.4. Hamnarnas fartygsanlöp i fraktfarten har hittills hållits nästan på den sedvanliga nivån.
 
”Myndigheternas instruktioner har sedan mars gett upphov till rekordartade minskningar av trafikmängderna på marken, på havet och i luften. De senaste dagarna har vi sett de första, försiktiga tecknen på en ökning av trafikmängderna särskilt inom vägtrafiken. Fast det varma vädret lockar ut, är det bra att komma ihåg att myndigheterna fortfarande rekommenderar att onödiga kontakter och folkmassor bör undvikas. Frakten har under hela coronasituationen varit i rörelse i alla trafikformer, fast en minskning i fraktmängderna har på sista tiden varit synlig. Traffic Management Finlands trafikstyrning försöker nu med alla medel säkerställa att trafiken som samhällets viktiga nätverk även fungerar i denna exceptionella situation och att trafikledningstjänsterna är tillgängliga”, konstaterar påverkningsdirektör Mikko Saariaho från Traffic Management Finland.

_______________________________

Realtidsinformation om trafikläget får man i tjänsten Trafikläget på adress https://liikennetilanne.tmfg.fi eller i mobilappen Trafikläget.

Läs mer om våra anvisningar för att förebygga smittor i kollektivtrafiken (på finska):
https://www.tmfg.fi/fi/uutiset/korona-ja-joukkoliikenne-huomioithan-nama-ohjeet

Kommunikationsministeriets informationspaket (på finska):
https://www.lvm.fi/-/liikenne-ja-viestintaministerion-tietopaketti-koronavirus-ja-liikenne-ja-viestintajarjestelma-1034724

VR 17.3.2020: Tolstoi- och Allegro-tågens avgångar är tillsvidare inställda (VR:s nyhet på finska)

VR 17.3.2020: Passagerarsiffrorna rasade på grund av coronaläget – inskränkningar i tågtrafiken, planer att permittera hela personalen etappvis under år 2020 (VR:s nyhet på finska)

Finnairs reseuppdateringar (på finska): https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet

Traffic Management Finland Ab styr trafiken på land, till sjöss och i luften. De trafikdata som koncernen erbjuder hjälper företagen att skapa nya transport- och mobilitetslösningar för människor och varor. Intelligenta tjänster för trafikstyrning och trafikledning, aktuella trafikdata och den kompetens som bolagets 1 100 experter har gör trafiken säkrare och smidigare och hjälper till att minska utsläppen. Traffic Management Finland främjar hållbar trafik och är globalt sett en unik aktör.

Dela