Hyppää pääsisältöön
Lentoesteet

Tee lentoesteilmoitus ajoissa

Lentoesteilmoitusten käsittelyssä saattaa kesälomakaudella kulua enemmän aikaa kuin tavallisesti, jätä siksi ilmoitus mahdollisimman pian kun tarve on selvillä.

Mikä on lentoeste?

Lentoliikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta suojataan useilla kansainvälisiin määräyksiin perustuvilla laskennallisilla pinnoilla.

Nämä pinnat ovat ilmatilassa, joten esteen mahdollinen vaikutus lentoliikenteeseen riippuu rakenteen korkeuden sekä maanpinnan korkeuden yhteisvaikutuksesta.

Lentoeste ei saa vaarantaa lentoliikennettä, häiritä ilmailua palvelevia laitteita tai lentoliikennettä eikä sitä voida asettaa niin, että sitä voisi erehdyksessä pitää lentoliikennettä palvelevana laitteena tai merkkinä.

Lentoesteitä voivat olla mitkä tahansa kohteet; esimerkiksi mastot, tuulivoimalat, savupiiput, nosturit, voimajohtolinjat, rakennukset, puusto jne.

Miten lausuntopyyntö tehdään?

Ilmailulaki §158 määrittelee, milloin lentoestelupa tarvitaan. Lupa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Sen liitteenä tulee olla Fintraffic lennonvarmistuksen lausunto. Lausunto- ja lupahakemukseen tarvitaan kohteen tarkat sijaintitiedot sekä rakenteen ja maanpinnan korkeus. Lupavaatimus koskee uuden lentoesteen asettamista, olemassa olevan esteen korottamista tai sijaintipaikan muuttamista.

Traficom vastaa kysymyksiin, jotka koskevat luvan tarpeellisuutta.

Lausuntopyyntö tehdään täyttämällä lomake

Lisätietoja:
Lisätietoja lentoestelausunnoista saat puhelimit. 020 4284 090 tai lentoesteet@fintraffic.fi.
Lisätietoja aiheesta löydät lentoestesivustoltamme

Jaa