Hyppää pääsisältöön

Koronavirus vaikuttanut merkittävästi liikennemääriin

Tiedote 16.3.2020
Päivitetty 3.4.2020 klo 10:30

Viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ovat vaikuttaneet laajasti suomalaisten liikkumisessa ja liikennemäärissä maalla, merellä ja ilmassa koko maassa.  Suomi on rajoittanut rajaliikennettä torstaista 19.3. alkaen huhtikuun puoliväliin saakka. Liikennemuodoista rajuinta liikenteen supistuminen on ollut lentoliikenteessä. 


Alle on koottu tietoa liikennemäärien muutoksista eri liikennemuodoissa:

Tieliikenne vähentynyt selvästi

Tieliikenteessä Suomen hallituksen 12. maaliskuuta julkaisemat suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi heijastuivat liikennemääriin nopeasti pääkaupunkiseudun lisäksi myös muualla maassa. Liikenteen supistuminen on jatkunut myös viikolla 14.

To 2.4. maantieliikenteen alueellisia kokonaisliikennemääriä

 • Uusimaa: -36,6 %
 • Varsinais-Suomi: -34,5 %
 • Kaakkois-Suomi: -37,2 %
 • Pirkanmaa: -32,5 %
 • Keski-Suomi: -32,8 %
 • Lappi: -31,3 %

Lisätiedot ja pidemmän aikavälin liikennemäärätiedot löytyvät tämän uutisen liitteeltä "Tieliikennemäärien kehitys".

Lähde: liikenteen automaattiset laskentapisteet

To 2.4. maantieliikenteen liikennemääriä eri mittauspisteillä  lähellä Uudenmaan rajaa

 • Vt 1 Lahnajärvi: 4563 (-63,4 %)
 • Vt 2 Karkkila: 2034 (-48,2 %)
 • Vt 3 Riihimäki, Herajoki: 11032 (-61,4 %)
 • Vt 4 Levanto: 8278 (-62,5 %)
 • Vt 6 Liljendal: 2771 (-48,4 %)

Suluissa liikenteen kehitys, kun määriä verrataan viikon 10 arkipäivien keskiarvoon.

Vaikutuksia myös rautateillä, merellä ja ilmassa

Rautateillä junien määrät supistuivat 17. - 19.3. välille ilmoitettujen peruutusten vuoksi. Muun muassa Venäjälle suuntautuva matkustajajunaliikenne loppui kokonaan 18.3. jälkeen. Viikolla 13 kaukoliikenteen liikennemäärät vähenivät keskiarvoon verrattuna noin 10 prosenttia. Lähiliikenteen vuorot ovat pysyneet käytännössä ennallaan. 

Lentoliikenteessä laskeutumisten ja nousujen määrät vähenivät viime viikon loppua kohti Suomessa rajusti.  Perjantaina 27.3 Suomessa oli lentoja 78 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän (www.eurocontrol.int). Suurin osa lentoliikenteestä on käytännössä loppumassa matkustusrajoitusten ja lentoyhtiöiden peruutusten seurauksena. Kansainvälinen lentoliikenne keskittyy rajoitusten ajan Helsinki-Vantaalle, Turkuun ja Maarianhaminaan. 

”On hienoa nähdä, kuinka suomalaiset puhaltavat yhteen hiileen ja noudattavat viranomaisten ohjeita koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Liikenteen väheneminen on jatkunut kautta linjan ja kiihtynyt Uudenmaan eristyspäätöksen jälkeen. Välttämätöntä työmatka- ja tavaraliikennettä jää luonnollisesti jäljelle, sillä pelkästään Uudenmaan rajan ylittää normaalitilanteessa työmatkaliikenteessä säännöllisesti noin 70 000 henkilöä. Tieliikenteen lisäksi liikkumisen väheneminen on näkynyt voimakkaasti lentojen määrissä sekä vähitellen myös junien ja laivojen liikennöinnissä. Traffic Management Finlandin liikenteenohjaus maalla, merellä ja ilmassa pyrkii kaikin keinoin varmistamaan, että liikenne yhteiskunnan tärkeänä hermoverkkona toimii myös poikkeustilanteessa ja liikenteenohjauksen palveluita on saatavissa”, toteaa vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho Traffic Management Finlandista.

Lisätietoja:

Reaaliaikaista liikennetilannetietoa saa osoitteesta Liikennetilanne -palvelusta osoitteessa https://liikennetilanne.tmfg.fi tai Liikennetilanne-mobiilisovelluksesta.

27.3.2020: Lentoaseman rautatieasema suljettu toistaiseksi

Lue lisää ohjeistamme tartuntojen ehkäisemiseksi joukkoliikennevälineissä:
https://www.tmfg.fi/fi/uutiset/korona-ja-joukkoliikenne-huomioithan-nama-ohjeet

Liikenne- ja viestintäministeriön tietopaketti:
https://www.lvm.fi/-/liikenne-ja-viestintaministerion-tietopaketti-koronavirus-ja-liikenne-ja-viestintajarjestelma-1034724

VR 17.3.2020: Tolstoi- ja Allegrojunat perutaan toistaiseksi

VR 17.3.2020: Koronatilanteen vuoksi matkustajamäärät romahtivat - junaliikennettä supistetaan, koko henkilöstöä suunnitellaan lomautettavaksi vaiheittain vuoden 2020 aikana

Finnarin matkustustiedotteet: https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet

Tietoa Euroopan lentoliikenteestä: www.eurocontrol.int

Tietoa Euroopan rautatieliikenteestä: https://www.eurail.com/en

Traffic Management Finland Oy ohjaa liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Konsernin tarjoama liikennetieto auttaa yrityksiä luomaan uusia liikkumisratkaisuja ihmisille ja tavaroille. Älykkäät liikenteenohjaus- ja -hallintapalvelut, ajantasainen liikennetieto ja yhtiön 1100 ammattilaisen osaaminen parantavat liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä auttavat vähentämään päästöjä. Traffic Management Finland on kestävän liikkumisen edistäjä ja maailmanlaajuisesti uniikki toimija.