Hyppää pääsisältöön

Koronavirus vaikuttaa yhä liikennemääriin

Tiedote 16.3.2020
Päivitetty 2.6.2020  klo 17:30

Toukokuusta lähtien tieliikenteen määrät ovat lisääntyneet vähitellen. Myös lentoliikenteessä Suomen ilmatilaa käyttävien ylilentojen määrä on ollut varovaisessa kasvussa Kiinasta Eurooppaan suuntaavien lentojen lisääntymisen takia.  Kokonaisuutenaan liikennemäärät ovat edelleen maltillisia niin maalla, merellä kuin ilmassa. Viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi vaikuttavat vielä laajasti suomalaisten liikkumiseen kaikissa liikennemuodoissa. 

Tieliikenteen määrissä nousua - normaaleihin lukemiin kuitenkin vielä matkaa

Tieliikenne on jatkunut viikolla 22 varsin maltillisesti. Edellisviikon maanantaihin verrattuna maamme kokonaisliikennemäärissä oli ma 25.5. kaikkiaan 3,5 % nousua.

Alueellisesti mitattuna liikennettä oli ma 25.5. normaaleihin liikennemääriin verrattuna Keski-Suomen -3,5 %:sta Uudenmaan -13,4 %:iin (liikennemääriä verrattu viikon 10 arkipäivien keskiarvoon).

Ma 25.5. maantieliikenteen alueelliset liikennemäärät LAM-pisteillä (liikenteen automaattinen mittausasema) mitattuna: (*

  • Uusimaa: -13,4 %
  • Varsinais-Suomi: -11,1 %
  • Kaakkois-Suomi : -9,8 %
  • Pirkanmaa: -8,2 %
  • Pohjois-Savo: -5,0 %
  • Keski-Suomi: -3,5 %
  • Etelä-Pohjanmaa: -5,4 %
  • Pohjois-Pohjanmaa: -8,0 %
  • Lappi: -8,7 %

Pidemmän aikavälin tieliikenteen kehityksen ja lisätiedot löydät tämän uutisen liitteeltä Tieliikennemäärien kehitys (päivitetty viimeksi 1.6.2020). Viikosta 20 lähtien tieliikennedataa päivitetään kaksi kertaa viikossa.

*) Liikennemäärissä on vertailtu alueen kaikkien mittauspisteiden havaintojen suhdetta viikon 10 arkipäivien keskiarvoon. Poikkeuksena talvilomien takia Lappi, Pohjois-Pohjanmaa sekä Pohjois-Savo, joiden havaintojen suhde on laskettu viikon 11 ma - ke keskiarvoon.

Rautateillä vaikutukset näkyvät eniten kaukoliikenteessä

Koronatilanne ja sen vaikutukset ovat näkyneet myös rautateillä, etenkin kaukojunaliikenteessä. Venäjälle suuntautuva matkustajajunaliikenne on loppunut kokonaan ja koko yöjunaliikenne on tauolla.

Viikolla 22 kaukojunaliikenteen määrä laski edelleen merkittävästi. Kaukojunaliikenteen määrä oli 43,8 % alhaisempi kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019.

Lähijunaliikenteen määrä nousi hieman. Nousua edelliseen viikkoon oli tapahtunut 6,4 prosenttia ja edellisvuoteen 5,5 prosenttia. 

Tavaraliikenteen junamäärissä oli hienoista laskua edellisestä viikosta eli 3,6 prosenttia ja edellsestä vuodesta 3,9 prosenttia.

Lentoliikenteen kysynnän odotetaan lisääntyvän matkustusrajoitusten lieventyessä

Lentoliikenne on huhti-toukokuussa ollut noin 90 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän (www.eurocontrol.int) ja matkustajamäärät ovat olleet erittäin vähäisiä. Kysynnän uskotaan nyt asteittain lähtevän lisääntymään, kun matkustusrajoituksia eri maissa vähitellen poistetaan tai lievennetään. Myös kotimaan lentokohteita lisätään heinä- ja elokuussa.

Meriliikenteessä katse rahtiliikenteen toimivuudessa

Meriliikenteessä työmatkaliikenne, muu välttämätön liikenne sekä Suomen kansalaisten paluu Suomeen on voitu aloittaa asteittain 14.5.2020.  Matkustajaliikenne on käynnistynyt matkustajaliikenteen satamissa (Helsinki, Turku, Vaasa), mutta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi edelleenkään suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Rahtiliikenteen osin satamat toimivat normaalisti. 
 

Lisätietoja:

Reaaliaikaista liikennetilannetietoa saa osoitteesta Liikennetilanne -palvelusta osoitteessa https://liikennetilanne.tmfg.fi tai Liikennetilanne-mobiilisovelluksesta.

VR:n junaliikenteeseen liittyvä korona-sivusto

Finavia 11.5.2020: Matkustusrajoituksia puretaan vähitellen - näin matkustat turvallisesti Finavian lentoasemilla 14.5. alkaen

Lue lisää ohjeistamme tartuntojen ehkäisemiseksi joukkoliikennevälineissä:
https://www.tmfg.fi/fi/uutiset/korona-ja-joukkoliikenne-huomioithan-nama-ohjeet

Liikenne- ja viestintäministeriön tietopaketti:
https://www.lvm.fi/-/liikenne-ja-viestintaministerion-tietopaketti-koronavirus-ja-liikenne-ja-viestintajarjestelma-1034724

VR 17.3.2020: Tolstoi- ja Allegrojunat perutaan toistaiseksi

Finnarin matkustustiedotteet: https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet

Tietoa Euroopan lentoliikenteestä: www.eurocontrol.int

Tietoa Euroopan rautatieliikenteestä: https://www.eurail.com/en

Traffic Management Finland Oy ohjaa liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Konsernin tarjoama liikennetieto auttaa yrityksiä luomaan uusia liikkumisratkaisuja ihmisille ja tavaroille. Älykkäät liikenteenohjaus- ja -hallintapalvelut, ajantasainen liikennetieto ja yhtiön 1100 ammattilaisen osaaminen parantavat liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä auttavat vähentämään päästöjä. Traffic Management Finland on kestävän liikkumisen edistäjä ja maailmanlaajuisesti uniikki toimija.