Hyppää pääsisältöön
Tieliikennekeskuksessa ohjaaja valvoo monitorilta liikenteen sujuvuutta.

Iin Valtatie 4:n liikennevalot käyttöön 15.10.2019

Iin Valtatie 4:n kahdet liikennevalot otetaan käyttöön 15.10.2019.  Valtatie 4:n liikennemäärä Iin eteläpuolella on yli 12 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Erityispiirteenä kohteessa on myös liikennemäärien voimakkaat vaihtelut lomasesonkien aikana ja esimerkiksi kevätlauantaisin vuorokauden liikennemäärät ovat lähes 40 % korkeampia kuin keskimääräinen vuorokausiliikenne.

Liikennevalot toimivat jatkossa ympärivuorokautisesti ja niiden toiminta säätyy automaattisesti aina kulloisenkin liikennetilanteen mukaan. Ennen liikennevalojen käyttöönottoa ne pidetään keltavilkulla noin viikon ajan ja tuona aikana liikenteessä pätevät normaalit väistämissäännöt. Liikennevalojen testaus tapahtuu 15.10. käyttöönoton yhteydessä, jonka jälkeen niiden toimintaa seurataan vielä tehostetusti noin kuukauden ajan.

"Testaus pyritään ajoittamaan aina työmatkaliikenteen ulkopuolelle, mutta testiaikana liikennevirran ajoittaisiin poikkeamiin on kuitenkin syytä varautua. Tänä aikana varmistamme, että valo-ohjaus toimii suunnitellulla tavalla eri liikennetilanteissa sekä liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta tarkoituksenmukaisesti", kertoo ITM Finlandin infrahankkeiden projektipäällikkö Olli Rossi.

Iin uusien liikennevalojen rakentamisen perusteena ovat olleet liikenneturvallisuuden ja liikenteellisen toimivuuden varmistaminen, jossa valoilla mahdollistetaan sivusuunnilta turvallinen liittyminen pääsuunnan liikennevirtaan. Rakennuttamisesta ovat vastanneet ITM Finland ja Iin kunta sekä rakennussuunnitelmien laatimisesta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Uudet liikennevalot sijaitsevat Sorosentien sekä Leipojantien liittymien Iin keskustan eteläpuolella.

Jaa